Hatad monsterplanta och vitaminrik medicinalväxt

Den här skönheten heter parkslide och har ett synnerligen befogat dåligt rykte på grund av sitt ohämmade beteende.  Nya plantor bildas av minsta fragment och växten trivs i alla tänkbara miljöer.  Dessutom, försöker man bli av med växten och jämna plantorna längs med marken, så tittar nya halvmeterhöga skott kaxigt upp en vecka senare. Till råga på det, totalutrotningsmedel såsom round up rår inte på den. På vissa håll i kan det vara omöjligt att sälja en fastighet om växten finns i  trädgården. Om du råkar drömma om en egen planta där hemma, så läs först vidare  här om några villaägares brottningsmatch med växten.

Växtens medicinska egenskaper är anmärkningsvärda. Den innehåller resveratrol, den är antibakteriell och exempelvis verksam mot borrelia. Resveratrol anses vara en substans som har en anti-åldrande effekt på oss. 

Den är allmän runtom i Asien och har använts i tusentals år.  "I Japan äts den som Sansi, ett samlingsnamn för många vilda ätliga grönsaker som användas i matlagningen". I  Asien anses den inte invasiv, men det beror på att den har naturliga fiender där och lever er i samklang med naturen. 

Parkslide är lätt att känna igen. Skotten som kommer upp på våren påminner om sparris till utseendet. Bryter man av dem är de lätt ihåliga. Det gäller att skörda när skotten är unga, innan stjälkarna börjar få blad. Efter det blir de  snabbt träiga. För att ta reda  på om de fortfarande är mjälla så kan prova att bryta av skotten. De är goda att äta så länge de ger ifrån sig ett poppande ljud när man bryter av stjälken. 


parkslide_2jpg