Det är inte för sent att så egna salladsgrönsaker

utrymmessnljpgDet är mitten av september i Stockholmstrakten och för knappt en vecka sedan sådde jag ärtskott och blandade asiatiska blad. Idag sådde jag nya bladgrönsaker, närmare bestämt vinterportlak och en japansk bladkål som heter Mizuna. Salladsgrönt är färskvara, så vi försöker kontinuerligt så nytt för att ha ständig tillgång till nyskördade läckerheter. Med detta vill jag säga, det är inte för sent att så grönsaker, även om du inte ens har börjat. 
gurkosdd2jpg

Tål sorterna  lite kyla så kan man  räkna med att skörda ett bra tag till. Men ta reda på vad som gäller sorter du köper och läs information om frosttålighet på fröpåsen. Särskilt tåliga är ärtskott, grönkål, svartkål, rucola, asiatiska blad, spenat, portlak och många sallatsorter. Sedan har vi ju även vintersallat, så det saknas inte alternativ. 

Just nu sår jag i plastlådor som är fyllda med jord från trädgården, bokashi-kompost och överst ett lager av plantjord. Jag  bredsår genom att strö ut fröna tunt över hela ytan. Jag snålar dock lite med fröna och har kanske ett plantavstånd på en- två  centimeter, men det är inte så petigt. Men, det är lätt att överdriva mängden frö och faktum är att en hel del frön är grobara i några år. Frö kan bli dyrt, så den som spar hen har.


När plantorna är 5-10 cm höga och hanterbara börjar jag skörda bladen genom att klippa av hela småplantor och det måste ju sägas att smaken brukar vara fantastisk på de här nyskördade småbladen. Särskilt svartkål och grönkål är otroligt gott. Samtidigt som jag skördar så tänker jag alltså på att skapa utrymme åt de plantor jag lämnar. De ska kunna bre ut sig och växa vidare. När plantorna sedan växer vidare skördar jag av de  yttersta bladen  och här ska man tänka på att inte ta allt från en och samma planta, utan fördela hur du skördar, så du stimulerar plantorna att växa vidare.

Vissa sorter, som tex ärtskott, är jättegoda när de är 5-10 cm långa, men de tappar snart i kvalitet.
När de blivit träiga och förvuxna tar jag bort resterna av skotten, vänder på jordklumpen och sår gröna blad. Sedan, där jag odlat gröna blad sätter jag gärna ärtskott. Ärtornas rötter binder kväve till jorden, något bladgrönsaker gillar väldigt mycket. En bonuseffekt av ärtskott är att de är ett utmärkt sätt att gödsla jorden, 

Till sist, ofta sår man sina grönsaker i början av juni, för att sedan åka på semester, vilket resulterar i att det mesta torkar bort. Bättre då att så när man är tillbaka hemma och hinner passa allting. Och sist, men inte minst, det är lätt att bli för ivrig, men så endast så mycket du hinner och orkar ta hand om. Några balkonglådor kan ge en hel del!