Det är alltid dags att så, så bara gört!

För en vecka sedan sådde jag en ny omgång med frön. Det blev salladsgrönt, sockerärtor, pumpa och bönor och de börjar titta upp nu. Som ni ser på bilden i inlägget så har jag inte sått speciellt stora kvantiteter, utan jag tänkte istället så lite mer om en vecka eller så. På det sättet har jag ständig tillgång till grönsaker och allting blir inte klart på en gång och jag får en jätteskörd som jag varken orkar eller hinner ta hand om.

 Jag odlar mycket i lådor och hinkar och det som ska planteras ut försår  jag  i pluggbrätten. Skälet är att det går fortare att driva upp plantorna och det är också enklare att ta hand om dem. Man behöver inte vattna mycket och man sparar på dropparna.  När plantorna slutligen är lagom stora för att stå emot snigelattacker, då är redo de flytta ut i trädgårdslandet.

Jag har inte alltid odlat såhär, men för ett antal år sedan fick jag en bok i mina händer som ändrade min syn på odling. Boken är skriven av  Lena Israelsson och heter Odla Orientaliskt och den lär ut riktigt smarta metoder för en hemmaodlare. Boken lovordar och introducerar främst hur man odlar asiatiska grönsaker, exempelvis härligheter  som Pak Choi, jätterädisor, ätliga krysantemum med mera, men metoderna kan verkligen tillämpas till all odling. 

Man sår alltså i omgångar, flera gånger under säsongen. Man sår inte heller i rader, utan man bredsår, gärna  rätt generöst, och använder på det viset odlingsytan effektivt. I den takt som plantorna sedan växer och behöver mera plats, så gallrar man bort en del plantor, så att det bildas mera utrymme för de kvarvarande plantorna att breda ut sig. 

Vid gallringen så  tar man förstås hand om de småplantor som ska ge plats, så att ingenting går till spillo. Och det gör man gärna, eftersom de små är mjälla, delikata och underbara. 

Slutligen, för att lära mig mer och bli inspirerad så surfar jag också runt en hel del. En blogg som jag rekommenderar alla att följa är Skillnadens Trädgård, där journalisten Sara Bäckmo delar med sig av sina odlingserfarenheter, där hon sår och skördar hela säsongen, ja, faktiskt  året runt. 


saddjpg