Del ett: Ryggskottsfri anläggning av bädd för sommarens pumpor

Bilden är inte från i år, men förhoppningsvis så har vi sådana här raringar snart. Men, till saken. Det finns en odlingsmetod som heter "No dig" som förenklat går ut på att man inte stör naturens egna processer genom att gräva eller fräsa jorden. Ett exempel på detta är att låta maskarna sköta grävjobbet. Det man sedan gör i egenskap av odlare  är att man skapar förutsättningar för naturen att kunna sköta sitt jobb. Man kan till exempel täcka över mark man tänkt bruka i förväg, så den inte torkar ut. Genom täckning kväver man samtidigt även ogräs, som i sin tur förmultnar och blir till näring.  Trädgårdsarbete är ju ofta förknippat med svett, blåsor och stukade ryggar, men om man inte använder spaden i för stor utsträckning så slipper man ju en del av detta. 

Och lyckligtvis är det även så att det går fint att anlägga land utan jättelång förberedelse, om man nu råkar vara en lite spontant och impulsivt lagd själ. Vi behöver nämligen ett  pumpaland mycket snart, eftersom en sommar utan pumpor är ingen sommar. Men, på vår radhustomt har vi  en lång bädd eller rabatt på en gånger fyra meter som är tämligen täckt av ogräs men som annars ser ut att vara en utmärkt bädd för sommarens pumpor. 

Även om det inte syns på bilden, så sluttar bädden lite mot gången, så första steget är en list  av trallvirke,  som får agera stöd så att jorden  inte rinner ut och maken har varit duktig och förankrat väl. I nästa steg skall marken  i bädden täckas med ett tjockt lager av dagstidningar och kartong för att kväva ogräset. 
planka copyjpg
Därefter kommer vi fylla upp med innehållet i säckarna som syns på bilden  + lite till. I säckarna ligger bokashikompost blandat med grannens löv från förra hösten och jord från krukor i växthuset.  Dessutom, säckarna har legat här ett tag  och där de legat har ogräset haft det tufft, men jorden är fuktig och kryllar av mask, trots att det varit torka ett bra tag.

Tidigare år har vi enbart haft en pumpaplanta, men i år tänkte vi slå till med fyra. Sorterna är Vif D'etampes och Uchiki Kuri, två av vardera. Just nu bor de i växthuset där de blir ordentligt bortskämda, så de ska växa sig stora och starka för att stå emot attacker från glupska sniglar och väder och vind.

Slutligen, för den som vill veta mer  om metoden "no dig" så finns här en video om detta med den brittiske odlaren Charles Dowding: No dig explained