Dags för smörsoppsfrossa!

Det är härligt  att vistas i skog och mark och det gör förstås inte saken sämre att man kan, om man har tur, plocka med sig en och annan godsak. Svampsäsongen verkade först inte så lovande i år, men nu har det vänt och man börjar  göra riktigt fina fynd. Vi har hittat mycket svamp både i strax söder om Stocksholm och nu senast i trakterna runt Mariefred, då vi passade på att gå ett par etapper på Sörmlandsleden.

Men, det här inlägget vigs till smörsoppen, för vi har märkt att den får ofta stå kvar, trots att den är en riktig goding. Den har en ganska mild smak, vilket gör den väldigt allsidig. Den är bra som den är, men passar också bra att blanda med andra sorter. Där vi har varit i år verkar den växa  i stora mängder, så lär man sig känna igen den, så fyller man snart korgarna!

Man känner igen den på den lätt chokladbruna, lite slemmiga, runda hatten. Hatthinnan  är också lätt att dra av och köttet har en angenäm vit färg. 
smorsoppochor_1jpg

Rören på hattens undersida  är finporiga och har en ljus, smörgul ton. På riktigt unga exemplar täcks rören av en vit hinna, ett s.k hylle. Hyllet  spricker sedan när svampen växer och på lite äldre exemplar ser man rester av den på skaftet. På bilden nedan ser du dessa skrumpnade rester.

img-5239jpg

Till sist, försök plocka unga och framförallt fasta exemplar av smörsoppen eftersom de, hör och häpna, smakar bäst och detta gäller förstås de flesta matsvampar. Läs också gärna mer om smörsoppen på svampguiden!

Sedan är det så att regel nummer ett vad beträffar svamp att är att aldrig, aldrig chansa.  Man måste vara superkritisk och att stämma av alla kännetecken. Men, med en bra svampbok, vänner  och en app så är det inte speciellt svårt att lära sig några sorter. Vissa svampar är också lättare än andra och smörsoppen är just en sådan. Det finns ingen farlig svamp att förväxla den med. 

Men här kommer ändå ett exempel på en svamp  man kan förväxla smörsoppen med, eftersom båda svamparna ofta växer  på samma ställen, gärna längs skogsvägar. Till skillnad från smörsoppen så är örsoppen ingen höjdare. Den är visserligen ätlig, men det innebär inte att den är god. 

Örsoppens hattar skiljer sig lite i färg, de är lite ljusare och skiftar lite åt orange. Svamparna "trängs" också mer i sitt växtsätt. smorsoppochor_2jpg

Men om man känner sig osäker, så skiljer sig rören åt. Örsoppens rör är mörkare och har mycket större porer. Dessutom är övergången mellan rören och skaftet inte lika markerad som på smörsoppen. 
smorsoppochor_3jpg

Man rensar svampen genom att först dela den och se efter att den inte är angripen av larver eller mask. Om köttet är vitt, fast och intakt, riv av hatthinnan och ta bort det mesta av skaftet, eftersom det är hattarna som är det man vill åt. Om svamparna är mycket unga, kan man låta rören sitta kvar, annars rensar man bort dem.

Skiva dem fint och stek i smör så de får ordentlig yta och krydda med salt och peppar. Jag brukar låta en skiva vitlök fräsa med i stekpannan när jag tillagar svamp, men jag tar bort den vid servering. Lite chili i svampanrättningar är också väldigt gott. Ät och njut!