Blåbärstider hej, hej, hej...

Få saker kan mäta sig med blåbär vad gäller smak och lycka är att sleva i sig stora mängder med bär direkt från busken. Bilden i inlägget kommer från förra sommaren, då vi plockade sammanlagt runt 20 liter under ett par tillfällen. Det fanns så mycket att jag fortfarande har någon deciliter kvar i frysen, men de ryker snart. Det här året verkar skörden inte komma upp till samma kvantiteter, men förra helgen fick vi ändå ihop runt 6 liter. Det verkar som om bären kommit i kapp nu, trots den tröga starten på sommaren. I skogarna runt Brottby och Åkersberga i Stockholmstrakten så finns det i varje fall bär just nu.


Varför ska man då göra sig besväret att plocka bär? Det är ju inte så dyrt att köpa dem? Det är väl upp till var och en, men jag propagerar för att gå ut och plocka själv. Jag har tre argument och den första är för själva upplevelsens skull. Att vistas i naturen och lyssna på ljuden av trädkronor som susar och alla fågelläten är väldigt rogivande. Att det dessutom går att hitta  sådant som går att  äta är en bonuseffekt. Det andra argumentet är utsläppen. Speciellt om du cyklar eller går till din blåbärsskog så blir ju klimatavtrycket lika med 0. Sedan, även om du skulle du ta bilen, så kan man ju enkelt räkna ut att utsläppen fortfarande blir mindre än om du köpte dina bär, eftersom de inte transporterats till skogen i förväg. För det tredje, om du plockar själv så vet  du ju hur dina bär har hanterats och att de garanterat är obesprutade.


Jag gick en väldigt trevlig grundkurs i örtmedicin i somras i Stockholm för Idun Hansen, som håller workshops då och då. Där lärde jag mig att det är skillnad mellan våra inhemska vilda bär och de stora, odlade som säljs i butikerna. Båda är visserligen nyttiga, men man antar att de stora bären har ett lägre innehåll av antioxidanter. Orsaken är att när du äter de mindre bären så får du i dig mer av skalen, där det mesta antioxidanterna finns koncentrerade. Men det finns en aspekt till att tänka på och det är besprutning. Enligt den här artikeln av Maria Broman, Expressen, Mittkök, kan man läsa att enligt världshälsorganisationen, WHO, så tillhör odlade blåbär topplistan av de grödor som besprutas mest.


Det görs en hel del vetenskapliga studier på blåbär och i medicalnewstoday så får man lära sig om en lång rad gynnsamma effekter. Ett regelbundet intag av bären kan motverka hjärtattack, speciellt hos kvinnor. Bären anses motverka cancer, eftersom de hämmar inflammation och tillväxt av tumörer. De anses också hjälpa till att balansera blodsockerhalter hos diabetiker. Bären anses också påverka synen och ge ett bättre nattseende. Bären skall till och med kunna motverka nedsatt mental förmåga,  när man blir äldre.


Det blir ju underbar sylt och saft av dessa godingar, men om man vill åt maximal hälsoeffekt, så ät så mycket färska bär du förmår när det är säsong och fyll sedan frysen. Enligt örtterapeuten Alexandra de Paoli så förvaras näringsämnena bäst på det sättet. Hettar man upp bären så förstörs alltså en del nyttigheter.


Vi själva njuter av färska blåbär på en rad olika sätt. Förutom att bara äta dem som de är, så gör vi gärna en smoothie och här får du vårt recept:

Smoothie  för två

1-2 dl blåbär (Eller andra goda bär)

1 banan

2-3 dl havremjölk el liknande

1 msk sesamfrö (kan uteslutas)
1 msk mandel (kan uteslutas)

Lägg helst mandlar och sesamfrö i blöt kvällen innan. Skölj dem först och häll sedan vatten över dem, så de täcks med god marginal. Ställ glaset/ koppen i kylen över natten. Häll inte bort något vatten, utan allt ska sedan med i smoothien.

Lägg ingredienserna i en mixer eller matberedare och kör tills alla ingredienserna har finfördelats jämnt. Om smoothien är alltför trögflytande, tillsätt mera vätska. Häll upp i glas och njut på en gång. Du kan behöva skrapa ner ingredienser som skvätter upp längs väggarna på mixerskålen.

Sist, men inte minst, ett berg av färska blåbär är också fantastiskt gott till efterrätt med en riktigt god vaniljglass.