Öppna en fjärilsrestaurang och bli en miljöhjälte

Det kommer fler och fler larmrapporter om att antalet insekter minskar i naturen och det är inga bra nyheter.  Flygande insekter, såsom bin och fjärilar  är viktiga pollinerare och utan dem är det inte många växter som kan sätta frukt. Enligt världsnaturfonden skulle ungefär 80 % av den mat vi köper i affärerna försvinna om vi blev av med våra pollinerande insekter.  Vi människor behöver förstå vår roll i naturen och försöka arbeta med den istället för mot den och för en gångs skull finns det saker att göra. Ett sätt att arbeta med naturen är att göra medvetna växtval när man planterar.

birabattjpg

Och vad skall man plantera? Svaret är blommande växter, eftersom de flesta av dem erbjuder bra föda för insekter, i synnerhet om de är enkelblommande. I rabatten på bilden, som står i mitt bostadsområde, har jag planterat för en växtföljd från vår till höst. Våren börjar med krokus, pärlhyacinter, iris, scilla, lungört och kirgislök. På sommaren blommar sedan olika typer av nävor, revsuga, lavendel, oregano, kattmynta och fjädernejlika. Frampå hösten tar alpmartorn och kärleksört över. Jag ska också tigga lite höstastrar för att få till en riktigt sen blomning. Dessutom skall det kompletteras med en del frösådda ettåriga blommor, såsom gurkört, solros och ringblommor nästa säsong. Det här har inte heller kostat ett öre i material, eftersom  jag bara använt växter som jag tiggt ihop och fått från grannar och vänner. 

 Några kryddplantor på balkongen kan förse både bin, fjärilar, humlor och inte minst dig själv med mat och råvara både till mojito och pesto. Om du saknar balkong eller trädgård och dessutom är lite äventyrlig av dig, så kanske busodling eller fröbombning är något för dig. Då planterar man helt enkelt växter på mark som inte används eller där man tycker att det skulle behövas mat för insekter. Men, observera, det gäller att hålla sig inom lagens råmärken här. Det här är vad du behöver enligt naturskyddsföreningen för att tillverka tio fröbomber: ½ dl blandade fröer från vilda blommor , 2 dl torkad kompost eller näringsrik jord, 3 dl lera. Enligt originalreceptet skall man använda frön till vilda blommor, men alla blommande växter hjälper som sagt till. Jag skulle ta med frön från kryddor och sommarblommor i mixen. Vill du veta mer så läs gärna originaltexten  här. Många  frön går också bra att så nu, så du behöver inte vänta till nästa vår, om du skulle känna för att fröbomba redan nu.

Slutligen, lite miljöaktivism som nyårslöfte kan knappast skada och vill du veta mer om hur man hjälper insekter så har du en rad bra länkar nedan! Fjärilsbilden är tagen av naturfotografen Bertil Högberg

http://www.alltomtradgard.se/vaxter-for-fjarilar-och-bin/

http://www.natursidan.se/nyheter/du-kan-sjalv-enkelt-gora-viktiga-insatser-for-biologisk-mangfald/

https://www.naturskyddsforeningen.se/gor-en-frobomb